Pages

....a place you grow wanting to leave only to realise its where you want to be :)

Followers

Friday, December 2, 2011

Resepi : Mari membaking Pavlova nyum..nyum..

Assalamualaikum...
Baiklah adik2, hari ni kita nak main masak2 yer...
cewah! miss nina nak jadi chef la pulak kannnn...

Sebenarnya almost 7-8 years x masuk dapur dan mencipta sesuatu dr my air tangan..
Serius!! Dulu2 masa belajar & stay bujang rajin jer nak masak2..
Tapi bila mama dah stay sekali adoiiyaiii...mmg x masuk dapur doh!!

Tak tahu kenapa 2 hari lepas tetiba teringin nak Membaking Pavlova..
Dessert yg menjadi feveret miss nina semenjak 2 menjak ni hehe..
So today nak citer sikit la pengalaman & resepi yg sy dah cilok dr seorg blogger ngeh3..

Bahan-bahannyer :

  1. 4 Biji telur (Putih sahaja...setitik kuning pun x boleh!! Tok guru tu la yg cakap :) )
  2. 3/4 cawan gula castor
  3. 1 sudu Tepung Jagung
  4. 1/2 sudu Cuka Masakan
  5. 1/2 sudu Esen Vanilla

For Topping Pulak :

  1. 240ml Wipping Cream
  2. 1 1/2 gula icing
  3. 1/2 sudu Esen Vanilla
  4. Assorted Fruit (yg masam2 jer tau)
Haha senangkan bahan2 nyer...
sebab tu saya rajin jer nak buat..bijak-bijak!!
Ok now cara nak membuatnyer pulak yer..
sila amik perhatian!!

  1. Mula2 sy sediakan topping nyer dulu...(Dlm resepi yg tok guru ajar dia buat menrigue tu dulu..kira saya sedikit derhaka lah ni hehe)
  2. Masukkan wipping cream kedalam bekas pemutar anda..(makesure semua peralatan berada dlm keadaan kering yeah..itu petua tok guru) dan putarkan dlm kelajuan sederhana...
  3. Bila cream dah sedikit kental masukkan gula & esen vanilla putar lagi sehingga sebati..
  4. Asingkan cream, letak la dlm plastik masuk peti ais..tunggu sehingga menrigue masak baru pikir balik ttg cream...haha!!
  5. Kemudian cara2 untuk sediakan menrigue pulak...menrigue tu apa??? owh lupa pulak nk story...menrigue tu lah adunan sebenar Pavlova nih..yg rangup diluar lembut di dalam tu..
  6. Okeh..teruskan...Putar dgn kelajuan sederhana putih telur tadi sampai la jadi soft peak form..sy x tahu istilah melayunyer apa..tp ala2 buih la kan...
  7. Kemudian dgn kelajuan tinggi, masukkan sudu by sudu gula castor td putar sehingga adunan jadi kental, putih berkilat, dan bila anda angkat dan terbalikkan bekas adunan x jatuh..berani x??? muahahaha!!
  8. Bila dah nampak cantik adunan tadi baru masukkan tepung jagung serta cuka masakan..kacau sebati dgn menggunakan spatula or senduk kayu lah...
  9. Now adunan td dah boleh di bakar ye puan2..panaskan 15mnt awal oven anda dgn suhu 150'c..kemudian boleh bakar adunan anda juga dgn suhu 150'c selama 1 jam..(sila berkampung di depan oven anda)
  10. Menrigue anda akan menjadi apabila ada ciri2 ini...Coklat kekuningan serta rekahan2 kecil..& anda bolehla tersenyum :)))
  11. Biarkan la sejuk dulu...biarkan jer dlm oven tu dgn pintunyer di buka sedikit.
  12. Bila rasa2 nak makan baru picitkan wipping cream td serta campakkan buah buahan kat atas pavlova itu..
  13. Nyum..nyum..Pavlova anda bersedia utk di nikmati..letak dlm peti sejuk dulu lagi best...
Simplekan!!!
1st time sy buat, my topping x berapa menjadi..
X begitu kental..so, after letak atas pavlova td terus kena makan dgn lahapnyer..
kalau x kecairan lah ia huhu..
Next time sy nak cuba lg dan InsyaAllah sy akan share dgn u olls semua yer..
Resepi ni kalau tok guru sy tu tipu, sy pun tipu jugak lah yer..:)))
Selamat mencuba..Cewah!!!








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...