Assalamualaikum...
Baiklah adik2, hari ni kita nak main masak2 yer...
cewah! miss nina nak jadi chef la pulak kannnn...
Sebenarnya almost 7-8 years x masuk dapur dan mencipta sesuatu dr my air tangan..
Serius!! Dulu2 masa belajar & stay bujang rajin jer nak masak2..
Tapi bila mama dah stay sekali adoiiyaiii...mmg x masuk dapur doh!!
Tak tahu kenapa 2 hari lepas tetiba teringin nak Membaking Pavlova..
Dessert yg menjadi feveret miss nina semenjak 2 menjak ni hehe..
So today nak citer sikit la pengalaman & resepi yg sy dah cilok dr seorg blogger ngeh3..
Baiklah adik2, hari ni kita nak main masak2 yer...
cewah! miss nina nak jadi chef la pulak kannnn...
Sebenarnya almost 7-8 years x masuk dapur dan mencipta sesuatu dr my air tangan..
Serius!! Dulu2 masa belajar & stay bujang rajin jer nak masak2..
Tapi bila mama dah stay sekali adoiiyaiii...mmg x masuk dapur doh!!
Tak tahu kenapa 2 hari lepas tetiba teringin nak Membaking Pavlova..
Dessert yg menjadi feveret miss nina semenjak 2 menjak ni hehe..
So today nak citer sikit la pengalaman & resepi yg sy dah cilok dr seorg blogger ngeh3..
Bahan-bahannyer :
- 4 Biji telur (Putih sahaja...setitik kuning pun x boleh!! Tok guru tu la yg cakap :) )
- 3/4 cawan gula castor
- 1 sudu Tepung Jagung
- 1/2 sudu Cuka Masakan
- 1/2 sudu Esen Vanilla
For Topping Pulak :
- 240ml Wipping Cream
- 1 1/2 gula icing
- 1/2 sudu Esen Vanilla
- Assorted Fruit (yg masam2 jer tau)
Haha senangkan bahan2 nyer...
sebab tu saya rajin jer nak buat..bijak-bijak!!
Ok now cara nak membuatnyer pulak yer..
sila amik perhatian!!
sebab tu saya rajin jer nak buat..bijak-bijak!!
Ok now cara nak membuatnyer pulak yer..
sila amik perhatian!!
- Mula2 sy sediakan topping nyer dulu...(Dlm resepi yg tok guru ajar dia buat menrigue tu dulu..kira saya sedikit derhaka lah ni hehe)
- Masukkan wipping cream kedalam bekas pemutar anda..(makesure semua peralatan berada dlm keadaan kering yeah..itu petua tok guru) dan putarkan dlm kelajuan sederhana...
- Bila cream dah sedikit kental masukkan gula & esen vanilla putar lagi sehingga sebati..
- Asingkan cream, letak la dlm plastik masuk peti ais..tunggu sehingga menrigue masak baru pikir balik ttg cream...haha!!
- Kemudian cara2 untuk sediakan menrigue pulak...menrigue tu apa??? owh lupa pulak nk story...menrigue tu lah adunan sebenar Pavlova nih..yg rangup diluar lembut di dalam tu..
- Okeh..teruskan...Putar dgn kelajuan sederhana putih telur tadi sampai la jadi soft peak form..sy x tahu istilah melayunyer apa..tp ala2 buih la kan...
- Kemudian dgn kelajuan tinggi, masukkan sudu by sudu gula castor td putar sehingga adunan jadi kental, putih berkilat, dan bila anda angkat dan terbalikkan bekas adunan x jatuh..berani x??? muahahaha!!
- Bila dah nampak cantik adunan tadi baru masukkan tepung jagung serta cuka masakan..kacau sebati dgn menggunakan spatula or senduk kayu lah...
- Now adunan td dah boleh di bakar ye puan2..panaskan 15mnt awal oven anda dgn suhu 150'c..kemudian boleh bakar adunan anda juga dgn suhu 150'c selama 1 jam..(sila berkampung di depan oven anda)
- Menrigue anda akan menjadi apabila ada ciri2 ini...Coklat kekuningan serta rekahan2 kecil..& anda bolehla tersenyum :)))
- Biarkan la sejuk dulu...biarkan jer dlm oven tu dgn pintunyer di buka sedikit.
- Bila rasa2 nak makan baru picitkan wipping cream td serta campakkan buah buahan kat atas pavlova itu..
- Nyum..nyum..Pavlova anda bersedia utk di nikmati..letak dlm peti sejuk dulu lagi best...
Simplekan!!!
1st time sy buat, my topping x berapa menjadi..
X begitu kental..so, after letak atas pavlova td terus kena makan dgn lahapnyer..
kalau x kecairan lah ia huhu..
Next time sy nak cuba lg dan InsyaAllah sy akan share dgn u olls semua yer..
Resepi ni kalau tok guru sy tu tipu, sy pun tipu jugak lah yer..:)))
Selamat mencuba..Cewah!!!
1st time sy buat, my topping x berapa menjadi..
X begitu kental..so, after letak atas pavlova td terus kena makan dgn lahapnyer..
kalau x kecairan lah ia huhu..
Next time sy nak cuba lg dan InsyaAllah sy akan share dgn u olls semua yer..
Resepi ni kalau tok guru sy tu tipu, sy pun tipu jugak lah yer..:)))
Selamat mencuba..Cewah!!!
No comments:
Post a Comment